Yükleniyor...
Karşıyaka, İZMİR
Haftaiçi 09:00-18:30 Cmts 09:00-12:30

ALERJİK RİNİT

Alerjik Rinit nedir?

Alerjik Rinit polen, toz gibi alerjenlerin burun içinde yarattığı reaksiyon sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Alerjik Rinit hapşırık, kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi şikayetlere sebep olur. Bazı kişilerde ağaç poleni veya çimen gibi alerjenlere duyarlılık varsa yılın belirli aylarında şikayetler ortaya çıkar. Eğer sürekli bulunulan ortamdaki bir nedene duyarlılık varsa yıl boyunca görülmeye devam eder.

Alerjik rinit alerjene karşı bağışıklık sisteminin verdiği reaksiyondur. Bunun sonucu olarak hücrelerden birtakım kimyasal maddeler salınır, burun iç kısmında şişlik ve aşırı salgı üretimi oluşur. Polenler, mite, küf, hayvan deri döküntüleri sık karşılaşılan alerjenlerdir.

Kimler Risk Altındadır?

Eğer ailede alerji öyküsü varsa, alerji gelişme olasılığı vardır. Genetik yatkınlık durumunda alerjenlere bağışıklık sisteminin yanıtı sonucu kan IGE seviyeleri yükselir. Çevresel faktörler de etkilidir. Yapılan çalışmalarda sigara içilen ortamda büyüyen ve mitelarla erken yaşta karşılaşan çocuklarda ileride alerji gelişme olasılığı daha yüksek bulunmuştur.

Alerji Testleri Nelerdir?

Alerjik hastalıkların tanısı çoğu zaman hastanın öyküsü ile konulabilir. Tanı her ne kadar kolayca konulabilse de yapılacak testler ile hem tanının doğrulanması hem de hastalığa neden olan alerjenlerin belirlenmesi gerekebilir. Her tanısal testin usulüne göre ve gerekli görüldüğü durumlarda yapılması gerekmektedir

Deri Testleri, Eozinofil Sayımı, Fiziksel Ürtiker Testleri, İlaç Provakasyon Testleri, Nitrik Oksit Ölçümü, Otolog Serum Deri Testi, Pletismografi, Reverzibilite Testi, Kantitatif Ig Düzeyleri, Serum Spesifik IgE, Serum Total Ige Tayini yapılabilecek alerji testleridir.

Alerjik Rinitte Görülebilecek Diğer Problemler Nelerdir?

-Nazal Polip: Burun boşluklarında ve sinüslerde oluşan anormal iyi huylu burun kitleleridir.

-Sinüzit: Burundaki etkilenme sonucu sinüs ağızları tıkanır, drenaj sağlanamaz ve sinüzite yatkınlık gelişir.

-Orta kulak problemleri: Kulak zarı arkasındaki boşlukta enfeksiyon gelişimi, sıvı birikimi, östaki tüpü fonksiyon bozukluğu oranı artar.

Bu problemler genellikle ilaçla tedavi edilir ancak medikal tedavi yeterli olmadığında cerrahi tedavi gündeme gelir.

Ne Zaman Hekime Başvurmalıyım?

Eğer alerjik rinit belirtileri uykunuzu bozuyorsa, günlük aktivitelerinizi engelliyorsa, iş ve okul hayatınızı olumsuz etkiliyorsa bir uzmana başvurmalısınız.

Alerjik Rinit Tedavisi Nedir?

Tüm potansiyel alerjenlerden tamamen kaçınmak zordur. Ancak tetikleyici olduğu bilinen spesifik bir neden varsa ondan uzak durmak şikayetleri azaltır. Ayrıca hekiminiz size birtakım alerji ilaçları verebilir. Düzenli olarak tuzlu su ile burnunuzu temizlemek tetikleyicileri uzaklaştırır. Korunma ve önlemler için detaylı bilgi ilgili başlıkta paylaşılmıştır