MENİERE HASTALIĞI
Meniere hastalığı iç kulak sıvısında basınç artışı ile karakterli bir hastalıktır. Sebebi kesin olarak ortaya konulamamıştır. Meniere hastalığı 40-60 yaş arasında daha sık görülür.
Bu hastalığın dört temel belirtisi vardır:
Kulaklarda dolgunluk ve basınç hissi
Kulak uğultusu
Pes tonlarda iç kulak tipi işitme kaybı
Baş dönmesi nöbetleri
Bu şikayetler içerisinde en gürültülü olanı baş dönmesidir. Krizler halinde gelir. Nöbet sırasında en küçük hareket baş dönmesini arttırır. Bulantı, kusma, soğuk terleme eşlik edebilir. Nöbetler yenileyicidir. Nöbet bir gün boyunca sürebilir. Sonrasında öncelikle bulantı ve kusma , ardından baş dönmesi geriler. İki, üç gün boyunca hareketle baş dönmeleri devam eder sonra kaybolur ve hasta normal hayatına döner. Hastaların büyük çoğunluğunda kulaklarda dolgunluk ve basınç hissi bulunur. Kulak uğultusu eşlik edebilir. Kulakta işitme azlığı hissedilebilir.
Yapılan işitme testinde pes seslerde duyma azlığı tespit edilebilir. Nöbetlerden sonra işitme yeniden normal çıkar. Eğer birkaç nöbet daha geçirilecek olursa işitme testinde her frekansta aynı olan düz tip işitme testi sonucu saptanır. Tek taraflı veya iki taraflı olabilir.
Meniere hastalığı tedavisinde, nöbet sırasında hastaneye yatırılarak tedavi gerekebilir. Baş dönmesini, bulantı kusmayı azaltacak ilaçlar ve serumlar ile nöbet baskılanmaya çalışılır.
Sık atak geçiren hastalarda atakların sıklığını azaltmak için bazı önlemler almak gerekmektedir.
1-Kilo kontrolü çok önemlidir. Metabolik bozukluk çok önemli bir nedendir. Kan şekeri ve kan yağları normal seviyede olmalıdır
2-Sigara içilmemeli
3-Alkol, tuz, şeker, kafein alınmamalı
4-Betahistidin içeren ilaçlar kullanılabilir.
Bütün bu önlem ve tedavilere rağmen fayda görmeyen ve sık atak geçiren hastalarda cerrahi tedavi veya kulak içine ilaç uygulaması hastanın işitme durumu göz önüne alınarak uygulanabilir.
Kliniğimizde Meniere hastalığı tanı ve tedavisi yapılmaktadır.