Yükleniyor...
Karşıyaka, İZMİR
Haftaiçi 09:00-18:30 Cmts 09:00-12:30

ÇOCUKLARDA BURUN TIKANIKLIĞI


Bebeklik döneminde ilk 6 ay boyunca herhangi bir hastalığa bağlı olmadan burun tıkanıklığı yaşanabilir. Bebeklerin burun kanalları normalden dardır. Sümkürerek burun temizleyemezler. Havanın dar burun kanalından geçmesine bağlı oluşan ses hırıltı şeklinde algılanabilir. Bunun dışında en sık nezle grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında veya alerjik nedenlere bağlı olarak burun tıkanıklığı gelişir. Geniz eti problemi burun tıkanıklığı yaratırken üst solunum yolu enfeksiyonu eklendiğinde daha ciddi bir hal alır. Görülme sıklığı daha düşük olan diğer nedenler arasında doğumsal bozukluklar, polipler, kistler sayılabilir.

Burun tıkanıklığı çocuğun günlük aktivitelerini, iştahını, uykusunu oldukça olumsuz etkiler. Bu durumda bir takım müdahaleler yapmak gerekir

• Oda Isısını ve Nem Oranını Kontrol Etmeliyiz :Oda ısısı 21-22 dereceyi geçmemelidir. Aşırı sıcak ve kuru hava burun tıkanıklığını arttırır. Nem oranı da %45-50 oranında olmalıdır. Basit cihazlarla ısı ve nem oranını gözlemek ve uygun ortamı sağlamak önemlidir.

• Tuzlu Su: Bebeklerde damla formu daha büyük çocuklarda sprey formu tercih edilir. Serum fizyolojik veya okyanus suyu tercih edilebilir. Özellikle uyku ve beslenme öncesi yapılması oldukça yaralıdır.

• Burun Pompası dikkatli kullanılmalıdır. Çok yoğun ve sık kullanılması burunda tahriş ve kanama yapabilir. Günde 3-4 defayı geçmeyecek şekilde nazikçe kullanılmalıdır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında akıntıların kıvamı koyulaştığı için temizlemeye yardımcıdır.

• Burun açıcı ilaç içeren sprey ve damlalar dikkatli bir şekilde ve doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Süre olarak 3 günden fazla kullanılması önerilmez.

Bütün bu önlem ve müdahalelere rağmen çocuğunuzun burun tıkanıklığı geçmiyor, uyku kalitesi bozukluğu, beslenme güçlüğü, huzursuzluk gibi şikayetleri oluyorsa mutlaka bir Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılmalıdır.