Yükleniyor...
Karşıyaka, İZMİR
Haftaiçi 09:00-18:30 Cmts 09:00-12:30
Başım çok ağrıyor.
Acaba sinüzitim olabilir mi?

Öncelikle başınızın neresi ağrıyor ? Nezle, grip ve sinüzitte burun içi ve sinüs boşlukları mukus veya iltihapla dolduğu için yüzde, yanaklarda, alında veya göz çevresinde baş ağrısı olur. Migren ve diğer damar kaynaklı baş ağrıları veya gerginlik baş ağrılarında ise hem alın ve göz çevresinde ağrı oluşturur. Beraberinde burun akıntısına da neden olabildiğinden dolayı sinüzit ile karıştırabilir. Ancak bu tip baş ağrıları doktor müdahalesi olmadan kısa sürede gelip geçerler. Doktor müdahalesi olmadan uzun süren ve ancak antibiyotik tedavisiyle düzeltilebilen sinüzitten farklıdır. Bununla birlikte arada sırada gelen, bulantı ve kusmaya neden olan baş ağrısı daha çok migren tipi baş ağrısıdır.



Kulak zarı neden delinir?"

Kulak zarı delinme nedeni genellikle enfeksiyona veya yaralanmalara bağlı olarak meydana gelmektedir. Bununla birlikte kulak basıncında artışa neden olan darbe ve yaralanmalar, şiddetli patlama ve sesler, kulak kemiğinde kırılma, iğne gibi batıcı delici cisimlerin kulağa girmesi ile oluşan enfeksiyon, sualtı dalışlarında meydana gelen basınç, kulak kanalına çok sıcak, asitli sıvıların kaçması kulak zarının delinmesine neden olabilmektedir.



Alerjik rinit (saman nezlesi)
tedavi edilebilir mi?

Tedavi ile alerjik bünye değiştirilemez. Ancak, alerjik hastalıklar kontrol altına alınabilir ve hastanın yakınmaları giderilip, normal yaşamına dönmesi sağlanabilir. Alerjik hastalıklardan tam şifa mümkündür. Bazen bir süre devam eden hastalık tablosu tedavi ile veya kendiliğinden tamamen ve bir daha geri dönmemek üzere düzelebilir. Ancak yakınmalar çoğu kez devam etme ve tekrarlama eğilimindedir. Alerjik hastalıkların tedavisi kişiye göre değişir. Öncelikle alerjiye neden olan madde veya maddeler belirlenmeli, hastalığın tipi, ağırlığı, komplikasyonları saptanıp uygun tedavi şekli kararlaştırılıp başlanmalı, hasta yakın izlemede tutulup alınan cevaba göre tedavi değiştirilmelidir. Korunma esastır.



Baş dönmemi nasıl azaltabilirim?

Kulak burun boğaz hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde doktor muayenesi ve ilaçların yanında , günlük hayatta alınması gereken bir takım önlemler vardır. Ani pozisyon değişikliklerinden kaçınmak gerekir. Örnek olarak yatar durumdan aniden ayağa kalkmayın veya bir taraftan diğerine ani olarak dönmeyin. Aşırı kafa hareketlerinden (özellikle yukarı bakmak) veya hızlı baş hareketlerinden kaçının. Dolaşımı bozacak (nikotin, kafein ve tuz) ürünlerinin kullanımını azaltın. Baş dönmenize neden olan stresden, sinirlilikden uzak durun ve allerjiniz olan maddelere maruz kalmamaya çalışın. Baş dönmeniz olduğunda araba kullanmak tehlikeli alet kullanmak veya merdiven tırmanmak gibi zarar verebilecek aktivitelerden uzak durun.