Yükleniyor...
Karşıyaka, İZMİR
Haftaiçi 09:00-18:30 Cmts 09:00-12:30

BETA ENFEKSİYONU NEDİR?


Beta enfeksiyonu, A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen bir tür bakterinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Beta, özellikle kış aylarında kapalı alanlarda bir arada yaşayan, çalışan kişilerde, okul kreş gibi toplu ortamlarda bulunan çocuklarda boğaz iltihaplanmalarına sebep olur. Salgınlara sebep olabilir. İnsandan insana öksürük, aksırık ve benzeri solunum yolu ifrazatlarının havada asılı kalabilen damlacıkları ile bulaşır. Beta bakterisi ile temastan sonra 2-5 gün içinde hastalık başlar.


Hastalığın ilk belirtileri boğaz ağrısı ve ateştir. Yutkunma güçlüğü ve beslenme bozukluğu görülür. Ateş genelde ilk gün başlar ve 38 C derecenin üzerindedir, titremeler, vücutta ağrılar ve iştahsızlık olur. Hastada boğaz ağrısı yanında karın ağrısı, bulantı ve kusma gözlenebilir. Kötü ağız kokusu olur. Ağız içine bakılınca bademcik ve boğaz üzerinde beyaz lekelenmeler, şişlik ve kızarıklık, beyaz-gri bir zar tabakası görülebilir. Bununla birlikte hastanın boynunda ve çene altında ele gelen büyümüş lenf bezeleri hissedilebilir. Kulağa vuran ağrı izlenebilir. Bazen beta bakterisi iltihaplarında, mikropların salgıladığı toksinler deride yaygın kızarık bir döküntüye neden olur. Bu durumda hastalığın adı "kızıl"dır ve genellikle boğaz iltihabının 2.gününden 6.gününe kadar sürer. Tedavi edilmeyen veya yetersiz tedavi edilmiş beta iltihapları, ateşli romatizma adı verilen ve kalp romatizması ile eklem iltihaplarına neden olabilen bir hastalığa da yol açabilirler. A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihaplarının bir diğer nadir komplikasyonu da, hastalığın başlangıcından 2–3 hafta sonra ortaya çıkabilen böbrek iltihabıdır. Beta enfeksiyonu ayrıca sinüzite, orta kulak iltihabına, zatürreye ve deri iltihaplarına da neden olabilir.


Hastalığın tanısı şikayetler, muayene bulguları, hızlı test ve boğaz kültürü ile konulur. Boğaz kültürü hastanın boğazından salgı örneği alıp mikrobun üreyip üremediğine bakılmasıdır. Hızlı test kısa süre içinde beta bakterisini tespit edip hemen tedavi başlanmasına olanak sağlayan bir testtir.


Destek tedavisi olarak odanın nemlendirilmesi, bol sıvı tüketilmesi, sulu yumuşak gıda tüketilmesi ve istirahat önerilmektedir. Beta hemolitik streptokok enfeksiyonu tanısı konulmuş hastalara ağızdan veya iğne şeklinde antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar başlanacaktır. Ağızdan antibiyotik tedavisi 10 güne tamamlanmalıdır. Bademcik boğaz bölgesinde apse gelişmesi durumunda apsenin boşaltılması da gerekebilir.


Kliniğimizde beta enfeksiyonunun tanısal testleri ve tedavisi yapılmaktadır.