Yükleniyor...
Karşıyaka, İZMİR
Haftaiçi 09:00-18:30 Cmts 09:00-12:30

BOYUNDA ŞİŞLİK


Boyun şişmesi, boyun dokularında sıvı birikmesi veya boyunda iltihaplanma sonucu oluşur. Boyun şişmesi bir enfeksiyon, yaralanma veya yakın zamanda yapılan bir tıbbi prosedürden kaynaklanabilir. İyi huylu cilt hastalıkları boynun küçük bölgelerinin şişmiş görünmesine neden olabilir. Boyundaki şişmiş lenf düğümleri birçok viral ve bakteriyel enfeksiyonun ortak belirtisidir. Büyümüş tiroid bezi yetişkinlerde boyun şişmesinin bilinen bir nedenidir. Nadir durumlarda boyun şişmesi kanserden kaynaklanabilir.

Boyunda Şişlik Neden Olur?

Baş ve boyundaki şişmiş lenf düğümleri genellikle aşağıdaki gibi hastalıklardan kaynaklanır:

• Kulak enfeksiyonu

• Soğuk algınlığı veya grip

• Sinüs enfeksiyonu

• Diş kökü iltihabı

• Mononükleoz

• Cilt enfeksiyonu

• Boğaz iltihabı

Bağışıklık sistemi bozuklukları veya kanserler gibi daha ciddi durumlar da vücuttaki lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Bu da boyunda şişlik görülmesinin nedenlerinden biridir. Bazı ilaçlar ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar da lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Nöbet önleyici ve sıtma önleyici ilaçlar da boyunda şişlik görüşmesinin nedeni olabilir.

Boyunda Şişlik Nasıl Geçer?

Şişmiş lenf düğümleri tedavi gerektirmeden kendiliğinden küçülebilir. Bazen doktorunuz tedavi gerektirmeden bunları izlemek isteyebilir. Lenf düğümlerinin şişmesinden sorumlu olan durumu ortadan kaldırmak için enfeksiyonlarla birlikte antibiyotikler veya antiviral ilaçlar da reçete edilebilir.

Kanserin neden olduğu şişmiş lenf düğümleri, kanser tedavi edilene kadar normal boyutlarına küçülmeyebilir. Tümör ve enfekte olmuş lenf düğümleri, kanser tedavisi ile çıkarılabilir. Aynı zamanda kemoterapi tedavisi de tümörü küçültmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?

Çoğu zaman şişlik azalır ve vücut enfeksiyonla başarılı bir şekilde mücadele ettikten 2 ila 3 hafta sonra kaybolur. Sorun birkaç haftadan fazla sürerse doktora gitmeniz gerekebilir.

Doktora gitmenin diğer nedenleri şunlardır:

• Dokunulduğunda sert olan veya lastik gibi hareket eden bir lenf düğümü

• Serbestçe hareket etmeyen bir düğüm

• Boyut olarak büyük çapa sahip bir düğüm

• Gece terlemesine, karın ağrısına, açıklanamayan kilo kaybına veya yüksek ateşe eşlik eden şikayetler

Boyunda Şişlik ve Ağrı Tedavisi

Eğer şişmiş lenf düğümleri ciddi bir şeyden kaynaklanmıyorsa, kendiliğinden kaybolacaktır. Ancak bu rahatsızlığın geçmesini beklerken bazı pratik yöntemler şişliğin inmesine yardımcı olabilir:

Sıcak kompres: Sıcak suyla durulanıp ağrılı bölgeye yerleştirilen bir bez ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Dinlenme: İyi bir gece uykusu almak küçük bir hastalığı daha hızlı atlatmanıza yardımcı olabilir.

Ağrı kesiciler: Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. (Çocuklara veya gençlere aspirin vermeden önce doktorunuzla konuşun.)

Boyunda Şişlik ve Kızarıklık

Boyundaki lenf bezleri, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan birer filtre görevi görürler. Bu bezler enfekte olduğunda şişebilir ve kızarabilir. Bu da boyunda şişlik ve kızarıklığa neden olur. Boğaz ağrısı veya bademcik iltihabı gibi enfeksiyonlar da boyundaki şişlik ve kızarıklığın sebepleri arasındadır. Dermatit veya egzama gibi cilt rahatsızlıkları da boyundaki şişlik problemlerinin nedenleri arasında yer alır. Boyunda şişlik ve kızarıklık görülmesinin diğer nedenlerini de aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

• Travma ve yaralanma

• İlaç alerjisi

• Tiroit sorunları

• Kabakulak

• Tümörler

Eğer boyundaki şişlik ve kızarıklık belirgin ve uzun süreli ise, bir sağlık profesyoneline başvurmalısınız. Doktorunuz, belirtilerinizin nedenini doğru bir şekilde teşhis edebilmek için gerekli tetkikleri yapacaktır. Kendi kendinize teşhis koymaya çalışmak yerine, bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederiz.

Tek Taraflı Boyun Lenf Bezi Şişmesi

Boynunuzun şişmesinin tek taraflı olması, nedenine bağlı olarak farklı şeylerin göstergesi olabilir. Şişlik tek taraflı olabilir. Çünkü bu durum o taraftaki lenf düğümleri boynunuzun diğer tarafına göre daha aktif olduğundan kaynaklanır.

Boyunda Şişlik Neyin Habercisi?

Boyunda görülen şişlikler bir enfeksiyonun habercisi olabilir. Bu enfeksiyonlar bademcik iltihabı veya kulak rahatsızlığı gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve şişliğe neden olabilir. Bu tarz şişlikler ya kendi kendine geçer ya da basit bir doktor tedavisi ile iner.

Eğer kişi bir yaralanma veya travma ile karşılaşmadıysa tiroit sorunları ve cilt rahatsızlıkları da boyunda şişliğin habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda boyunda şişlik olan kişinin profesyonel bir doktor tedavisi için sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Boyunda şişlik kötü huylu lenfoma veya kötü huylu kist/tümör belirtisi de olabilir. Bu tarz durumlarda şişliğin uzun bir süre sert olarak kaldığı görülür veya zaman zaman ağrı hissettirebilir. Bu bakımdan geçmeyen şişlik şikayeti yaşayan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurmaları şiddetle önerilir.