Yükleniyor...
Karşıyaka, İZMİR
Haftaiçi 09:00-18:30 Cmts 09:00-12:30

GENİZ AKINTISI


Geniz Akıntısı Nedir?

Burun ve boğazımızdaki bezler sürekli salgı üretir. Salgılar burun yüzeyini nemlendirir ve temizler, havayı nemlendirir, solunan yabancı cisim ve tozlarını hapsedip temizler ve enfeksiyonlarla savaşır. İstemsiz olarak yutulur ancak boğazda toplanması veya burunun arka kısmından aktığının hissedilmesi geniz akıntısı olarak adlandırılır. Bu durum aşırı yoğun akıntı veya yutma problemleri nedeniyle hissedilir.

Geniz akıntısı neden olur?

-İnce salgılar: Nezle, grip, alerji, soğuk hava, yiyecek/baharatlar, gebelik ve diğer hormonal değişiklikler, çeşitli ilaçlar(doğum kontrol hapları ve tansiyon ilaçları), yapısal anormallikler (burun kemiği eğriliği vb.)

-Kalın salgılar: Kış döneminde ısıtma sistemlerinin neden olduğu kuruluk, sinüs veya burun iltihapları veya alerji kaynaklı olabilir. Eğer ince salgılar kalınlaşıp yeşil veya sarı renge dönmüşse bakteriyel enfeksiyona gidişi düşündürür. Çocukluk döneminde burunun bir tarafından kalın akıntı gelişi izlenirse yabancı cisim akla gelmelidir.

Geniz akıntısının yutma ile ilişkisi nedir?

Eğer yutma problemi varsa, sıvı veya katı yiyecekler boğazda toplanarak geniz akıntısı hissi verebilir. Ağız, boğaz, yemek borusundaki kas ve sinirler düzgün çalışmazsa salgılar gırtlağa veya soluk borusuna kaçabilir. Bunun sonucunda da öksürük, boğaz temizleme ihtiyacı ve ses kısıklığı görülebilir. Yutma problemlerine neden olabilecek faktörler:

-Yaşla birlikte kasların gücünü kaybetmesi

-Uyku sırasında yutma sıklığı oldukça azalır ve salgı birikir. Bu yüzden sabah boğaz temizleme ihtiyacı doğar

-Kızgınlık, stres anında boğaz kasları kasılarak boğazda sertlik hissi oluşturur.

-Yutma ile ilgili alanlarda şişlik, kitle olması

-Reflü hastalığı

Boğaz nasıl etkilenir?

Geniz akıntısı genellikle boğazda ağrı ve rahatsızlık hissine neden olur.

Nasıl Tedavi Edilir?

-Bakteri kaynaklı bir iltihap saptanırsa antibiyotik tedavisi

-Alerjik durum varsa buna yönelik tedaviler

-Reflü varsa diyet önerileri yapılarak yatak başının yukarı kaldırılması istenir. Yatmadan 2-3 saat önce bir şey yenmemeli, alkol ve kafein alınmamalıdır. Çeşitli ilaç tedavileri ile desteklenir

-Eğer neden bulunamazsa salgıların daha rahat geçmesine yardımcı olunmalıdır. Salgıları inceltmek için su tüketimi arttırılmalıdır. Neden olabilecek ilaçlar kesilebilir veya değiştirilebilir. Günde 2-4 kez tuzlu su ile nazal yıkama oldukça yardımcıdır.