GENİZ ETİ
Geniz Eti Nedir?
Geniz burunun arkasında bulunan boşluktur. Bu boşlukta vücudun savunma sisteminde rol alan bir lenf dokusu bulunur. Bu dokuya geniz eti diyoruz. Doğumdan sonra her çocukta az da olsa geniz eti dokusu bulunabilir. Çocuklar büyüdükçe bu dokunun kaybolması veya küçülmesi beklenir. Ancak özellikle 2-7 yaş döneminde büyük bir geniz eti olması sorun yaratır.
Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?
En büyük sorun tıkanıklık etkisidir. Burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama, çene ve yüz gelişiminde bozukluk, orta kulakta sıvı birikmesi tıkanıklığın sonuçlarıdır. Gece tıkanıklığın sebep olduğu derin uykuya geçememe nedeniyle büyüme hormonu salgılanması bozularak büyüme ve gelişme geriliği yaratabilir. Tekrarlayan sinüzit, orta kulak enfeksiyonları gibi etkileri hem mikroplar için rezerv olması hem de tıkanıklık etkisinin sonucudur.
Geniz Eti Nasıl Saptanır?
Geniz eti endoskopik görüntüleme sistemi aracılığıyla burun içerisinden muayene edilerek saptanabilir. Bunun dışında röntgen grafisi ile de saptanabilir.
Geniz Eti Tedavisi Nedir?
Geniz eti herhangi bir sorun yaratmıyorsa tedavi gerekmeyebilir. Ancak geniz eti büyüyüp horlama, uyku apnesi, sık kulak enfeksiyonu ve/veya kulakta sıvı birikimi gibi sorunlara neden oluyorsa tedavi edilmesi gerekir.
Tedavi seçenekleri şu şekildedir:
İlaç tedavisi:
Aktif enfeksiyon durumunda geniz eti şişip tıkanıklık şikayetlerini arttırabilir. Bu durumda doktorunuz gerekli görürse antibiyotik, tuzlu su veya deniz suyu ile burun içi temizliği, ilaç ihtiva eden burun spreyleri reçete edebilir.
Alerjik çocuklarda alerji baskılayıcı ilaçlar ve burun spreyleri tedavide kullanılabilir.
Cerrahi tedavi:
Büyümüş olan geniz eti dokusunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Hastane ortamında genel anestezi altında ağız içerisinden yapılır, dışarıdan herhangi bir kesi yapılmaz. Eğer orta kulakta sıvı birikmesi problemi varsa ameliyat sırasında kulağa da gerekli müdahale yapılarak tüp takılabilir.