Yükleniyor...
Karşıyaka, İZMİR
Haftaiçi 09:00-18:30 Cmts 09:00-12:30

KULAK KİRİ TIKANIKLIĞI


Tedavi edilmeyen kulak kiri birikmesi işitme kaybı, tahriş, ağrı, baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi sorunlara yol açabilir. Çoğu durumda, kulak kiri tehlikeli değildir ve şikayetler tedaviyle ortadan kalkar. Kulak kiri tıkanıklığı tedavileri, kiri yumuşatmak için damlalar veya sağlık uzmanını tarafından çıkarılması gibi süreçleri içerir.

Kulak kiri, yaygın olarak bilinmese de kulak sağlığında önemli bir rol oynar. Kulak zarını dışarıdan gelecek olan enfeksiyonlara karşı korur ve dolayısıyla vücüdun bir savunma mekanizmasıdır. Fakat kulak kiri çok fazla birikirse sorunlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda sağlık uzmanına danışmak gerekir.

Kulak Kiri Tıkanıklığı En Çok Kimlerde Görülür?

Kulak kiri tıkanıklığı herkesin başına gelebilir. Çocukların yaklaşık % 10'unda ve yetişkinlerin % 5'inde görülmektedir. Kulak kiri tıkanıklığından en çok etkilenen kişiler aşağıdaki gibidir:

• İşitme cihazı, kulak tıkacı veya kulaklık kullananlar

• Normalden fazla kulak kılına sahip olanlar

• Egzama gibi bazı cilt rahatsızlıkları olanlar

• 55 yaşın üzerinde olanlar

• Gelişimsel engelleri olanlar

• Doğal kulak kirinin giderilmesini engelleyen şekilsiz kulak kanallarına sahip olanlar

Kulak Kiri Belirtileri Nelerdir?

Kulak kiri, kulak kanalında normal olarak bulunan ve vücudu kulak içine giren toz, kir ve yabancı maddelerden koruyan bir madde olan balmumu benzeri bir maddedir. Ancak bazen kulak kiri birikmesi sorunlara neden olabilir. Kulak kiri birikmesi belirtileri şunlar olabilir:

• Orta düzeyde işitme kaybı

• Kulakta dolgunluk ve baskı hissi

• Kulak ağrısı

• Kulak kaşıntısı

• Baş dönmesi

• Denge problemleri

Kulak Kiri Neden Olur?

Kulak kiri, vücudun normal bir işleminin sonucu olarak üretilir. Kulak kanalındaki deri hücreleri, balmumu üretir ve bu balmumu zamanla kulak kanalının doğal bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Fakat bazı insanlarda daha fazla kulak kiri birikmesi görülebilir:

• Kulak kanalını sık sık temizlemek veya pamuklu çubuk gibi nesneleri kulak içine sokmak, kulak kiri birikmesine yol açabilir. Bu tür müdahaleler, kulak kiri birikimini daha da içeri itebilir.

• Bazı insanlar, kulak kanalları dar veya bükümlü olduğu için kulak kiri birikmesine daha yatkın olabilirler.

• Kulak kanalını tıkayan nesneler, kulak kiri birikmesine yol açabilir. Örneğin, kulak tıkaçları veya kulaklık süngerleri, kulak kiri birikimini tetikleyebilir.

• Yaşlanma süreciyle birlikte kulak kiri birikme olasılığı artabilir.

Kulak Kiri Temizlenmezse Ne Olur?

Tedavi edilmezse kulak kiri sıkışması şikayetlerinin kötüleşmesine neden olabilir. Bu şikayetler işitme kaybı, kulak tahrişi, kulak çınlaması ve diğer sorunları içerebilir. Kulak kiri birikmesi kulağınızın içini görmeyi de zorlaştırabilir ve bu da potansiyel sorunların teşhis edilememesiyle sonuçlanabilir.

Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?

Kulak kiri temizliği, dikkatli bir şekilde yapılmalıdır çünkü kulak içine nesneleri sokmak veya yanlış bir şekilde temizlemek kulak zarına zarar verebilir. Bu yüzden sağlık uzmanından profesyonel destek alınmalıdır. Fakat halk arasında en çok bilinen basit yöntem bir peçete ya da yumuşak bir havlu ile dış kulağın silinmesidir. Henüz az birikmiş kulak kirlerinde bu yöntem işe yarayabilir. Ancak kulağın dışındaki kirlerin kulağın içine itilmemesi gerekir. Aksi halde bu eylem kulağın daha da tıkanmasına sebebiyet verebilir.

Diğer yandan eczanelerde satılan kulak damlaları veya özel kulak kiri eritici damlalar da kulak kiri temizliğinde kullanılabilir. Bu damlalar, kulak kiri yumuşatmaya ve çıkarmayı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Ancak bu damlaların da hekim kontrolünde kullanılması gerekir.

Eğer kulak kiri birikimi çok fazla tekrarlanıyorsa veya kendiniz temizlemekte zorlanıyorsanız, bir kulak burun boğaz uzmanına başvurun. Sert nesneleri veya pamuklu çubukları kulak içine sokmaktan kaçının. Bu tür nesneler, kulak zarınızı veya kulak kanalınızı tahriş edebilir ve zarar verebilir. Kulak kiri birikimi ile ilgili sorunuz veya şüpheleriniz varsa, bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir.

Kulak Kirini Nasıl Önleyebilirim?

Temizlemek için kulaklarınıza herhangi bir cisim sokmayın. Pamuklu çubuk kullanıyorsanız bunları yalnızca kulağınızın dış kısmında kullanmalısınız. Daha sonra sağlık uzmanınıza danışıp konu hakkında size ne önerdiğine odaklanın. Bazı insanlar daha fazla kulak kiri üretir ve bunu gidermek için rutin tedavilere ihtiyaç duyabilirler. Kulak kirini yumuşatmanın ve kulaklarınızı sağlıklı tutmanın yolları hakkında mutlaka doktorunuzla konuşun.

Sağlık Uzmanımı Ne Zaman Görmeliyim?

Kulak ağrısı, kaşıntı, kulak çınlaması, baş dönmesi, işitme kaybı veya kulaklarınızda dolgunluk hissi gibi kulak kiri sıkışması şikayetleriniz varsa mutlaka sağlık uzmanınızdan profesyonel yardım alın.

Kulak Temizliğinde Nelerden Kaçınmalıyım?

Birçok kişi kulaklarını temizlemek için pamuklu çubuk kullanır. Ancak araştırmalar pamuklu çubukların aslında daha fazla kulak kiri üretimine neden olabileceğini göstermektedir. Bunun nedeni pamuklu çubukların kulak kanalınızın içindeki küçük tüyleri uyarmasıdır. Bu tüyleri uyardığınızda, kulak kanalınızın içindeki bezlere daha fazla kulak kiri üretmeleri için mesaj gönderirler.

Kulak kirini gidermenin doğal bir yöntemi olarak tanıtılan kulak mumları da kulak temizliğinde etkisizdir. Ayrıca dış kulağınızda ve kulak kanalınızda yanık gibi yaralanmalara da neden olabilirler.

Kulak kiri birikimi genellikle ciddi bir sağlık sorunu değildir ve kulak temizliği ile çözülebilir. Ancak kulak kiri birikimi işitme kaybına veya rahatsızlığa neden oluyorsa, bir sağlık profesyonelinin müdahalesi gerekir. Kulak kiri temizliği konusunda kendi kendinize müdahale etmek yerine bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir. Çünkü kulak içine nesneleri sokma veya yanlış bir şekilde temizleme girişimleri kulak zarına zarar verebilir.