Yükleniyor...
Karşıyaka, İZMİR
Haftaiçi 09:00-18:30 Cmts 09:00-12:30

SES TERAPİSİ


Ses Terapisi Nedir?

Ses terapisi sesin etkili ve doğru kullanılmasını hedefleyen davranışsal bir tedavi yöntemidir. Kişilerin ihtiyaçlarına yönelik farklı ses terapisi yöntemleri tercih edilebilir. Terapi sürecinin temel amacı hastanın en iyi ve en kaliteli sesi üretebilmesini mümkün hale getirmektir. Ses terapisi ile hastaların seslerini daha etkin kullanmayı öğrenmeleri ve ses bozukluklarının tekrarının önlenmesi hedeflenir.

Ses Bozukluğu İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Ses bozuklukları sıklıkla sesini profesyonel olarak kullanan kişilerde (öğretmen, çağrı merkezi çalışanları, din görevlisi, ses sanatçısı vb ) görülür. Herhangi bir enfeksiyon veya alerji durumu olmaksızın 2 haftadan uzun süren bir ses değişikliği varsa mutlaka bir kulak burun boğaz muayenesi gerekmektedir.

Ses Bozukluğu Şikayetleri Nelerdir?

Ses bozukluğu olan kişilerde en sık rastlanan şikayetler şunlardır:

Konuşma sırasında boğazda acı veya gerginlik hissi

Konuşmakta zorlanma, nefes problemi

Seste yorulma, uzun süre konuşmayı sürdürememe

Sesin normale göre daha ince veya kalın çıkması

Seste çatallanma

Ses Terapisinde Ne Yapılır?

Ses tellerinin detaylı muayenesi yapılır. Herhangi bir nodül, polip, kist, ödem, kitle olup olmadığı değerlendirilerek sebebe yönelik önlem ve tedavi uygulanmalıdır. Ses bozuklukları sadece ses telindeki problemlerden kaynaklanmaz. Ses tellerinin uyarımını sağlayan sinirde bir hasar olması durumunda da ses teli etkilenir. Bu durum ses bozukluğu olarak yansır. Örneğin akciğerde kitle olması, geçirilen bir ameliyat (en sık guatr ameliyatı) sonrası, nörolojik hastalıklar ses teli sinirini etkileyerek ses kısıklığı yaratabilir. Boğaz reflüsü dediğimiz mide asit içeriğinin boğaza giderek ses telleri ve gırtlakta hasar oluşturması da bir diğer etkendir. Sigara kullanımı, hava kirliliği, solunan kimyasallarda olumsuz etkiler yaratabilir.

Ses eğitiminde sesin oluşum mekanizması, ses hijyeni için nelere dikkat edilmesi gerektiği konuşularak bilgi verilir. Daha sonra tedavi edici, nefes desteğini ve gücünü arttırıcı, zorlanmayı engelleyici egzesizler yapılır.

Neticede uzun süreli ses problemi yaşanması durumunda detaylı bir muayene yapılmalı ve sonrasında sebebe yönelik tedavi planlanmalıdır. Bazı ses problemlerinin tek başına ses terapisi ile çözümü mümkündür. Genellikle 8-10 seans uygulanır ve 1-2 ay sürer. Kişinin eski yanlış ses kullanım alışkanlıklarını bırakarak terapide uygulananları günlük yaşamında kullanması ile oldukça verimli sonuçlar alınması mümkündür.