Yükleniyor...
Karşıyaka, İZMİR
Haftaiçi 09:00-18:30 Cmts 09:00-12:30

SİNÜZİT


Sinüzit Nedir?

Kafa tasımızda yer alan sinüs adı verilen içi hava dolu boşlukların iltihabıdır. Genellikle soğuk algınlığı veya alerjik durumdan kaynaklanır. Genellikle bir bakteriyel enfeksiyon eklenmezse bir hafta-on gün içerisinde geriler. 12 haftadan daha uzun sürmesi durumunda kronik sinüzit olarak nitelendirilir.

Sinüzit Belirtileri nelerdir?

• Göz ve yüz çevresinde zonklayıcı bir baş ağrısı,

• Burun tıkanıklığı,

• Burun ve genizden sarı yeşil renkli akıntı,

• Boğaz ağrısı,

• Ağız kokusu, koku ve tat bozukluğu

• Hafif ateş

• Halsizlik ve adaptasyon güçlüğü,

• Çocuklarda bunların yanında iştahsızlık, öksürük, bulantı ile kusma belirtileri varsa sinüzit olabilirsiniz

Her baş ağrısının nedeni sinüzit değildir. Baş ağrılarının en fazla yüzde 10’u sinüzite bağlıdır. En sık kış aylarında görülür. Bu nedenle kış aylarında başlayan bir soğuk algınlığından 4-5 gün sonra, ortaya koyu renkli burun akıntısı ya da burun akıntısının aniden durması ve başlayan baş ağrısı sinüziti düşündürmeli.

Sinüzitten korunmak için ne yapılabilir?

Üst solunum yolu enfeksiyonları hava ve damlacık yoluyla yayıldığı için insanların yoğun olduğu alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, asansör ve kapalı ortamlarda dikkatli olmaları, yaşam alanlarını havalandırmaları önemli. Şüpheli durumlarda da hemen önlem almalı, bağışıklık sisteminizi destekleyecek tarzda beslenmelisiniz. Kısa vadeli önlemlerin yanında eğer anatomik olarak burun kemiği eğriliği, burun eti büyüklüğü, geniz eti büyüklüğü veya alerji tedavisini yaptırmalısınız.

Sinüzit tedavisi nedir?

Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştiriliyor. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişiyor. Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli. Cerrahi olarak "fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi" (FESS ameliyatı) yapılır. Etkilenen sinüs veya sinüslere kapalı yöntemle (yani yüzünüzden herhangi bir kesi işlemi yapılmadan endoskopik olarak) müdahale edilir.